Utendørs oppbevaring av matvarer om vinteren? Smart!

05/10/2024 16:02

Hanne

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
Du kan spare strøm og redusere matsvinn ved å oppbevare matvarer – spesielt frukt og grønnsaker – utendørs i vinterhalvåret. Men vær forsiktig - det er noen ting du må passe godt på!

Hvis det er trangt om plassen i kjøleskapet, er det gode muligheter for å oppbevare grønnsaker og andre matvarer utendørs. Du skal imidlertid ikke oppbevare dem i frostvær eller uten beskyttelse. Legg et rent håndkle over, slik at de ligger mørkt og ikke frister fugler, eller oppbevar dem i en lukket beholder for å unngå mus og rotter, for eksempel et gammeldags flueskap.

Hvorfor oppbevare matvarer utendørs?
Nedkjøling av matvarer forsinker de naturlige nedbrytingsprosessene. Kjøtt råtner også i kjøleskapet, men det tar mye lengre tid enn om det oppbevares ved romtemperatur utenfor kjøleskapet.

Det samme gjelder for frukt og grønnsaker, som modner (og deretter råtner) langsommere i kjøleskap. Selv ferske epler eller nypoteter blir raskt myke og kjedelige ved romtemperatur.

Det er imidlertid ikke alle frukter som bør oppbevares i kjøleskap. Tommelfingerregelen er at frukt fra varme klimaer, som bananer, tomater og avokado, bør oppbevares ved romtemperatur. Frukt og grønnsaker som vokser i kjøligere omgivelser, som epler, pærer og gulrøtter, kan med fordel oppbevares i kjøleskapet.

Men plassen i et kjøleskap er begrenset, og har man ikke en kjeller eller et kjølig rom hjemme, kan det være vanskelig å finne plass til vinterens avlinger fra hagen, frukttrærne eller store mengder varer kjøpt i sesongen.

Derfor er det fornuftig å oppbevare eller nedkjøle matvarer utendørs om vinteren.

  • Du sparer strøm til kjøleskapet.

  • Du reduserer matsvinn.

  • Du kan lagre flere matvarer til senere bruk, dvs du kan handle mye av en vare på tilbud.

  • Gjør du det riktig, bevares kvaliteten til avlingene, dvs. utseende, lukt, smak og konsistens.

  • Du sparer penger når maten bevares og ikke går til spille.

  • Noen grønnsaker, som kål, holder seg enda lenger ved lavere temperaturer enn i kjøleskapet, og tåler til og med lett frost.

foto: Shutterstock

Kan du langtidsoppbevare frukt og grønnsaker utendørs?
Ja, men visse betingelser må være oppfylt for at frukt og grønnsaker kan oppbevares utendørs over lengre tid:

  • Frukt og grønnsaker må oppbevares på en overdekket terrasse, under et takutspring eller i en bod eller garasje.

  • Det må være frostfritt – visse typer kål og rotfrukter tåler imidlertid litt frost.

  • Matvarene må oppbevares så mørkt som mulig.

  • Matvarene må beskyttes mot skadedyr som fugler, mus og rotter.

  • Matvarene må alltid holdes tørre. Børst gjerne av jorden før lagring, men unngå å vaske dem.

  • Sortèr ut matvarer med markhull, råteflekker eller støtskader og spis dem først.

  • Bruk trådkasser, pappkasser eller isoporkasser som er tildekket for lagring.

  • Sjekk jevnlig kassene og fjern det som har begynt å råtne.

  • Hold øye med kondens i lagringsbeholderne. Hvis du bruker tette emballasjer, bør du lage luftehull.

  • Hvis det er for tørt i kassen eller rommet, er det lurt å spraye med vann. De fleste grønnsaker holder lengst ved en relativ luftfuktighet på 90-100 %.

Grønnkål, rosenkål og flerårige bladkål kan stå ute i hagen og høstes etter behov. Bladkålen kalles en "plukk og kom igjen-kål" som kan stå i hagen i flere år.

foto: Shutterstock

Hvordan oppbevares grønnsaker utendørs?
De fleste grønnsaker kan oppbevares utendørs om vinteren, eller i det minste i en bod eller garasje. Noen grønnsaker tåler frost og kan bli stående der de vokser.

Jordskokker, purre, rosenkål, grønnkål og flerårige kåltyper kan stå i jorden til de skal brukes. Purre må graves opp før det blir streng frost.

Krydderurter som timian, salvie, estragon, persille og fennikel kan også bli stående i jorden og høstes etter behov. Hvis det snør, vil snøen isolere plantene, men hvis det blir streng barfrost, må plantene dekkes godt med blader eller annet isolasjonsmateriale.

Røtter kan graves opp og plasseres tett sammen i en 30-40 cm dyp grøft nær huset. Dekk grøften med jord, blader og eventuelt isoleringsmatter.

Nypoteter blir raskt slappe ved romtemperatur. De bør spises i løpet av noen dager eller oppbevares mørkt, tørt og ikke under 4 grader.

Poteter som ikke er spist i løpet av sommeren må graves opp før høstferien (uke 42), som tidligere ble kalt potetferien. Poteter tåler ikke frost og bør oppbevares hvor temperaturen aldri går under 4-5 grader, f.eks. i en frostfri bod eller i sterke isoporkasser nær huset. Hvis temperaturen synker under 4 grader, omdannes stivelsen til sukkerstoffer, slik at potetene blir søte og uspiselige. I perioder med streng frost kan det være vanskelig å holde temperaturen i kassene over 4 grader, så pass på for frostskader. Gi eventuelt kassene ekstra isolasjon eller sett dem i et kjølig rom.

Hvordan oppbevares frukt utendørs?
De fleste bær- og steinfrukter holder seg ikke særlig lenge i rå form, og bør hermetiseres, tørkes, fryses eller behandles for å holde seg lenger. Har du overskudd av frukt, f.eks. plommer, kirsebær, solbær eller bringebær, kan du også gi bort eller bytte til deg andre ferske råvarer.

Oppevaring av kjernefrukt som epler og pærer avhenger av sorten. Tidlige eplesorter spises direkte fra treet, mens sene sorter kan lagres i flere måneder.