Disse matvarene har blitt dyrere

13/09/2024 05:54

Yvonne

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Se listen over matvarene som har steget mest i pris den siste måneden. Særlig én matvare skiller seg ut.

Generelt har matvareprisene falt 1,3 prosent fra juli til august i år, men noen populære matvarer har steget voldsomt.

"Det er vanlig at matprisene faller fra juli til august, og det ser vi også i år. Likevel er tolvmånedersveksten for matvarer på 4,5 prosent, som er godt over den samlede prisveksten", sier Espen Kristiansen, seksjonssjef i Statistisk sentralbyrå.

Det er nærligslivsavisen E24 som har sammenlignet prisene på de mest populære matvarene, og som kan avsløre fire verstinger som skiller seg ut på prisbarometeret.

"Det er viktig at man ser på helheten når det gjelder matprisene. Å se på prisutviklingen til enkeltprodukter kan være misvisende, da det er mange parametere som spiller inn", sier Kine Søyland, kommunikasjonssjef i Norgesgruppen til nettstedet og presiserer at alt i hele samfunnet har blitt dyrere i alle ledd og at det er årsaken til at prisene også stiger i butikken.

1 Olivenolje
Olivenolje har steget mer enn gjennomsnittet av andre matvarer i flere år. Årsakene har vært tørke og frykt for reduserte avlinger i olivenproduserende land som Hellas, Italia og Spania. Også krigen i Ukraina har blitt nevnt som en faktor i prisstigningen ettersom landet normalt er storprodusent av solsikkeolje. Når det blir mindre solsikkeolje på markedet, får det også betydning for de andre matoljene.

De siste 12 månedene har prisen på olivenolje i butikk steget med 22,5 prosent.

2 Sjokolade
Dagens.no har tidliger skrevet om problemer for kakaobøndene som igjen har ført til at råvareprisene på kakao har steget enormt i år. Det gir seg også utslag når man sammenligner sjokoladeprisene det siste året. Kokesjokolade har steget hele 37,3 prosent, men også andre typer sjokolade er betydelig mye dyrere nå enn før. Ekspertene tror ikke det blir billigere med det første.

Det kan du lese mer om her.

Artikkelen fortsetter under bildet.

3 Laks og ørret
Fisk, og særlig laks og ørret, har også blitt merkbart dyrere de siste 12 månedene. Frossen laks og ørret har steget 24,5 prosent mens fesk fisk er 16,9 prosent dyrere.

Også i fjor var laks og ørret blant varene som økte mest i pris. Sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Sjømatrådet pekte da på høyere etterspørsel på verdensmarkedet og en svakere kronekurs.

4 Ketchup og sennep
Den største overraskelsen i prissjekken er muligvis ketchup og sennep som har hatt en prisøkning på 25,1 prosent de siste 12 månedene. Produsenten Heinz har tidligere lagt skylden på reduserte avlinger av sennepsfrø og økte råvarepriser, men vi har ikke tidligere opplevd denne typen prisstigning på dette produktet.